Keramiek

'TURNOVA'

Academieplein 17 - 2300 Turnhout

De inrichting van de lesmomenten is onder voorbehoud en wordt pas definitief vastgelegd vanaf 15 juni.

Er zijn verschillende mogelijkheden en momenten om keramiekles te volgen:

Keramiek 8 uur per week

op dinsdagnamiddag van 13.30 - 17 uur en van 18 - 21.30 uur

op dinsdagnamiddag van 13.30 - 17 uur en zaterdagvoormiddag van 8.45 - 12.15 uur

op dinsdagavond van 18 - 21.30 uur en zaterdagvoormiddag van 8.45 - 12.15 uur

op donderdagvoormiddag van 8.45 - 12.15 uur en donderdagnamiddag van 13.30 - 17 uur

Keramiek 4 uur per week

enkel op zaterdagvoormiddag 8.45 – 12.15 uur

Volg ons op instagram: #keramiekateliersask

Keramiek

ALGEMENE INFO

De opleiding keramiek voor volwassenen (vierde graad) duurt vijf jaar plus eventueel twee jaar specialisatie. Voorkennis is helemaal niet nodig, wel veel goesting, nieuwsgierigheid en een liefde voor klei. Cursisten krijgen verschillende opdrachten maar ook de vrijheid om hun eigenheid te ontdekken. In de werking van ons atelier hechten we belang aan communicatie en dialoog.

In het eerste leerjaar maak je kennis met verschillende keramische basistechnieken, verschillende soorten klei en verschillende afwerkingsmogelijkheden. Rond een bepaalde techniek krijg je telkens een opdracht met ruimte voor eigen creativiteit en beeldtaal. Aan het eind van het jaar heb je een zeer goede basiskennis.

Vanaf het tweede tot het vierde leerjaar werk je aan opgelegde projecten met een ruim thema waarbij je jezelf kan verdiepen in bepaalde technieken. Aan de hand van onderzoek en ontwerp leer je een eigen beeldtaal te ontwikkelen. Je gaat ook verder experimenteren met verschillende vormen van afwerkingen.

In het vijfde leerjaar ben je klaar om te laten zien waar je staat in de brede keramiekwereld. Je krijgt een jaar de tijd om een zelfgekozen thema of concept te onderzoeken en uit te werken. Aan het eind van het jaar laat je je eindresultaat zien. Het hele jaar door zijn er “brainstorm-momenten” om je onderweg te steunen en kan je ook rekenen op een constante begeleiding.

Klei is een mysterieus, levend en plastisch materiaal. Het is enorm boeiend om er jezelf in te leren uitdrukken.

In onze academie krijgen cursisten zowel een toegepaste als een vrije keramiekopleiding. Wij vinden het belangrijk dat ze alle aspecten van de keramiekwereld leren kennen. Dialoog en communicatie door te experimenteren, interpreteren en associëren staan centraal in ons keramiekatelier.

De cursisten krijgen opdrachten waarmee ze leren hoe elementen als waarneming, vormstudie, compositie en keramische technieken te gebruiken om tot hun eigen werk te komen.

Na het vijfde jaar kan je nog doorstromen naar de specialisatiejaren. Hier krijg je de vrijheid om te onderzoeken hoe je zelfstandig kan werken en hoe je jezelf kan uitdrukken. Er is uiteraard nog steeds begeleiding en feedback.

Keramiek