Tekenkunst

'TURNOVA'

Academieplein 17 - 2300 Turnhout

De inrichting van de lesmomenten is onder voorbehoud en wordt pas definitief  vastgelegd vanaf 15 juni.

Wie tekenkunst volgt krijgt de keuze uit:

8 lestijden per week gedurende 5 jaar, Je kiest 2 van de aangeboden ateliermomenten
4 lestijden per week gedurende 10 jaar, Je kiest voor vrijdag 18.15 – 21.45 uur

dinsdag 8.45 - 12.15 uur
woensdag 8.45 - 12.15 uur
vrijdag 13.30 - 17 uur
vrijdag 18.15 - 21.45 uur
zaterdag 8.45 - 12.15 uur

 

Volg ons op Facebook: SASK Turnhout

Volg ons op Instagram: #kunstacademieturnhout

Tekenkunst

ALGEMENE INFO PER ATELIER

Tekenkunst

In de voormiddagklas proberen we het tekenen aan te pakken als een veelzijdig avontuur! In het 1e jaar is er een kennismaking met de basis van het tekenen, vertrekkende vanuit de waarneming. Je leert beter kijken, en je leert wat je ziet overbrengen naar de twee dimensies van het papier. Door het tekenen naar voornamelijk stilleven, krijg je stapsgewijs inzicht in wàt je ziet, en in de middelen waarmee je die dingen kan weergeven (verhoudingen, perspectief, licht-schaduwwerking, volumes, diepte, grijswaarden,...).

De daaropvolgende jaren komen ook andere onderwerpen aan bod: portret vanaf het 2e jaar, model vanaf het 3e jaar. Indien het weer het toelaat gaan we gedurende het jaar ook een aantal keer buiten tekenen naar landschap. Hierbij komen ook verschillende manieren en mogelijkheden van tekenen aan bod! We werken met verschillende materialen en papiersoorten, waarbij je wordt aangemoedigd om te experimenteren en je grenzen te verleggen. We werken met potlood, houtskool, krijt, pastel, aquarel, en eventueel gemengde technieken. Bij het tekenen naar waarneming gaat de aandacht naar zin voor ‘precisie’,

maar ook naar een beweeglijk en expressief gebruik van de verschillende materialen. Tekenen is niet alleen ‘kopiëren’ van wat we zien, het is ook een interpretatie vanuit een persoonlijke kijk en temperament. Hierbij proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met de verschillende achtergronden en ervaring van de leerlingen: sommigen hebben al eerder getekend, anderen nog helemaal niet, en dat is geen probleem. Er wordt geen voorkennis verwacht. Ook de sfeer in de groep en het atelier is belangrijk: we streven altijd naar een goede sfeer waarin mensen elkaar inspireren en stimuleren. Daardoor is het ook een prettige ervaring om in het atelier te tekenen! 

Vanaf het 4e jaar komt er ook meer en meer de mogelijkheid tot “eigen” werk, waarbij ook hedendaagse elementen zoals fotografie een mogelijke inspiratie kunnen vormen. In de twee jaren van de specialisatiegraad kunnen leerlingen dan ook op een meer zelfstandige manier verder hun eigen weg zoeken, als voorbereiding op een blijvende creatieve activiteit, ook na de jaren aan de academie.

Vakmanschap is een garantie voor creatieve vrijheid.’ Renzo Piano

Leren tekenen kan onze kijk op de werkelijkheid ingrijpend veranderen. Het kan ons rijker maken omdat we al tekenend ontdekken hoe complex alles is en hoe slordig we vaak denken.
Naast het overwinnen van technische moeilijkheden is er het avontuur van de verbeelding. Want al tekenend stellen we onze waarneming in vraag en geven we betekenis.